CİSÜ Platformu’nun birçok üyesi 1 Aralık Dünya AIDS günü kapsamında toplumda HIV farkındalığını artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirdi. Üyelerimizin sosyal medyaya yansıyan bazı çalışmalarını paylaşıyoruz.
17 Mayıs Derneği
17 Mayıs Derneği Aydın LGBTİ+ Dayanışması ile 2 Aralık Cumartesi günü yapılan HIV 101 atölyesinde 1 Aralık Dünya AIDS Günü için bir araya geldi. Pozitif Alan HIV Çalışmaları Topluluğun’dan Defne Güzel, HIV’e dair temel kavramları anlattı.
Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos GL)
Kaos GL yazarlarından; Umut Güner “HIV Mücadelesine Tanıklığım”, Defne Güzel “Toplum Sağlığı, Ayrımcılık ve Yas Politikaları Çemberinde Bir HIV Polisiyesi: Suçlu Kim?”, Sa Bahattin “Bir Film ve HIV Farkındalığı”, Semih Özkarakaş “HIV Statümü Paylaşmak Zorunda Değilim” Bize Haklar Açısından Ne Anlatıyor?” isimli yazılar 1 Aralık Dünya AIDS Günü farkındalık haftası kapsamında yayımlandı.
Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği
Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği kasım ayındaki danışmanlık hizmetleri oranlarını yayımladı. 113 danışmanlığın 29’u cinsel sağlık ve üreme sağlık danışmanlığı idi. 1 Aralık’ta da HIV ve diğer cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlar hakkında konuşmak için toplandılar.
Pozitif-İz Derneği
Pozitif-iz Derneği’ni temsilen Çiğdem Şimşek katılımıyla 7 Kasım günü, İstanbul Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği dersi kapsamında ‘HIV Bizi Ne Kadar İlgilendiriyor?’ başlıklı sunum, 5 Kasım’da İzmir’de ve 19 Kasım’da Ankara’da “HIV Pozitiflere Yönelik Akran Danışmanlığı ve Vaka Yönetimi Eğitimi” kapsamında HIV ile yaşayanlarla birlikte Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, Doç. Dr. Oğuz A. Uyaroğlu, Dr. Öğr. Üyesi Meral Akbıyık, aktivist Çiğdem Şimşek ve aktivist Önder Bora’nın eğitmenliğinde atölye gerçekleştirildi. 4 Aralık günü Sağlık Bilimleri Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kulübü ve Yeryüzü Doktorları’nın düzenlediği AIDS Sempozyumuna ve Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kariyer Etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘’HIV’i Ne Kadar Biliyoruz?’’ etkinliklerine katılım sağladılar. Her ayın son çarşambası 20.30 – 22.00 saatleri arasında Zoom uygulaması üzerinden HIV pozitif kişilerin deneyimlerini paylaştıkları, birbirlerine destek oldukları ‘Çevrimiçi Sohbet Toplantıları’nı gerçekleştirilmeye devam ediyor. 3 Aralık’ta konuk olunan T24-Ayrık Otu Programı’na buradan erişebilirsiniz. https://l.instagram.com/?u=https%3A%2F%2Fyoutu.be%2FkDlyPLm9iRo%3Fsi%3D39RXjoa40ArRjPp-&e=AT3oK55-lnSHdYFTS7jpfPQYWbFy_ula4tRmPodbmdRXkdkTQedg43lZmGsLDU0P0-H-p1PFT1XkSuMZErG7V-Z366kuK7-bDQNjIw
Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası kapsamında Gilead Türkiye’nin öncülüğünde başlatılan kampanyada; AIDS ve CYBHD, EKMUD, GUNIDER, HAKED, HIVEND, KLIMIK, Pozitif-iz Derneği, Pozitif Yaşam Derneği, Türkiye Aile Sağlığı Planlaması Vakfı bir araya gelerek Okan Bayülgen moderatörlüğünde 21 Kasım akşamı DADA Sahne’de “Bugününü Test Et, Yarınını Tanı Kampanyası” lansmanı gerçekleştirdi.
Pozitif Yaşam Derneği
Pozitif Yaşam Derneği 1 Aralık günü Prof. Dr. Murat Sayan ve Doç. Dr. Cenk Serhan Özverel ile HIV hakkında ve hukuki danışman Tutku Gülce Altundağ “HIV ile yaşayan kişilerin karşılaştığı hak ihlallerinden ve şikayet mekanizmaları” hakkında konuştukları yayına Yakın Doğu Üniversitesi Official Youtube kanalına buradab https://www.youtube.com/live/ZOSCyy5VWZ4?si=N-icN6OTF9Vf9zPn erişebilirsiniz.
Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD)
Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), 1 Aralık’ta “HIV ile Yaşayan LGBTİ+’ların Mücadelesini Örgütlemek” forumunu gerçekleştirirken 5 Aralık’ta “HIV ile yaşamak” üzerine çevrimiçi ve 10 Aralık’ta “Cinsellik ve Cinsel Sağlık” üzerine yüz yüze buluşmalar gerçekleştirdiler.
Türkiye Aile Sağlığı Planlaması Vakfı
1 Aralık Gençlik Çalışmaları kapsamında 8. Dönem 1 Aralık Gençlik Fonu “gençler konuşuyor, paylaşıyor” teması ile üniversite öğrenci kulüpleri ve sivil toplumdan 5 farklı projeyi destekledi. Üniversite farkındalık çalışmaları kapsamında 51 üniversitede TURKMISC, TÖB ve EMSA öğrenci birlikleri ve sağlık fakülteleri işbirliğiyle stant ve eğitim çalışmaları yaptı ve yaklaşık 97 bin öğrenciye ulaştı. 7-10 Aralık’ta gerçekleşen HIV/AIDS Kongresinde katılımcı 500 Enfeksiyon hastalıkları uzmanına Gönüllü Danışmanlık Test Merkezleri’nin HIV tanılamasındaki önemini aktardı.
Medikal Arama Kurtarma Derneği (MEDAK)
Medikal Arama Kurtarma Derneği (MEDAK), Hatay ilinin çeşitli bölgelerinde “Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı” oturumunda 16 günlük aktivizm kapsamında HIV farkındalığı sunumu ve “Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı (CSÜS) ile Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet (TCDŞ)” sunumlarını gerçekleştirerek saha çalışmalarına devam ederken HERA Mobil Sağlık Uygulamalarını da tanıttılar.