Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine giderken partilerin cinsel sağlık ve üreme sağlığı alanında neler vaat ettiklerini incelemeye devam ediyoruz: Partilerin ya da ittifakların seçim bildirgelerinde kürtaj hakkı ve hijyenik ürünler üzerindeki vergilere dair ne söyleniyor?
Türkiye’de 2010 yılında başlayan Sağlıkta Dönüşüm Programı ve pronatalist (doğum sayısını artırmaya yönelik) politikalarla birlikte yaşanan süreç, cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinin birçok alanda kısıtlanmasına yol açıyor. Bu hizmetler arasında yer alan isteğe dayalı kürtaj hakkı, 10 haftalık gebelik süresince yasal olmasına rağmen pek çok yerde erişilemez durumda. Bunun yanı sıra ped, tampon gibi hijyenik ürünler üzerindeki artan vergi yükü bu ürünlere erişimi pek çok kadın, LGBTİ+, göçmen ve engelli gibi dezavantajlı durumda bırakılmış gruplar için zorlaştırıyor.
Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine giderken hangi parti ya da ittifakların seçim beyannamelerinde kürtaj hakkı ve hijyenik ürünler üzerindeki vergi yükünün kaldırılmasına dair ifadelerin yer aldığına bakalım:
Hangi partilerin seçim beyannamelerinde HPV aşısının ücretsiz ulusal aşı takvimine alınmasına dair vaatlerin olduğunu görmek için linkteki yazımızı da okuyabilirsiniz.