Üyelerimizden Medikal Arama Kurtarma Derneği (MEDAK) ve HERA Dijital Sağlık Vakfı, depremin ilk günlerinden itibaren deprem bölgesinde #CSÜS, #TCDŞ bilgilendirme oturumları, kadınların sağlığa erişimi için haritalama ve koordinasyon teknolojilerinin geliştirilmesi, HERA Dijital Sağlık Mobil Uygulaması’nın yaygınlaştırması ve hijyen kiti dağıtımı yapmak için çalışıyorlar. Hatay ve Adana illerinde 43 farklı mahallede kadın gruplarıyla çalışmalar yürütmüşlerdir. Gebelikten korunma yöntemleri, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, korunma yöntemleri, testler, tedaviye erişim, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, çeşitli şiddet türleri ve şiddete maruz kalma durumunda danışmanlık alınabilecek yerler gibi konularda kadın gruplarıyla bir araya geliyor ve bilgilendirme oturumları gerçekleştiriyorlar. Çalışmaları, depremden etkilenen bölgelerde 106.810 kişiye etki etmiştir. Depremin 1. yıldönümünde afetlerde kadınların sağlığa erişiminin desteklenmesi, doğru bilginin yaygınlaştırılması ve sağlık hakkının korunmasının önemini vurguluyor ve deprem bölgesinde çalışmalarına bu kapsamda devam ediyorlar.
Geçtiğimiz günlerde MEDAK ve HERA Dijital Sağlık Vakfı tarafından hazırlanan “Türkiye’de Depremden Etkilenen İllerde Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Durum Değerlendirme Raporu 2”yi yayımladılar. Bu rapor, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üçüncü ayından dokuzuncu ayına kadar olan süreçte cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine erişimi ve bu hizmetlerin mevcut durumunu değerlendirmektedir. Depremin ilk iki ayını kapsayan birinci rapora buradan ulaşabilirsiniz.
MEDAK/HERA saha ekibi, bu süreçte Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerindeki en çok hasar gören ilçelere odaklanmış ve detaylı bir çalışma yürütmüştür. Rapor, bu bölgelerdeki güncel durumu ve ihtiyaçları, yapılan çalışmaları ve elde edilen sonuçları içermektedir.
Bu rapor, daha önceki çalışmaların devamı niteliğinde olup, depremin etkilerinin nasıl ele alındığını ve ilgili kurumların aldığı önlemleri anlamak açısından önemlidir. Raporda yer alan bilgilerin, gelecekteki olası afetlere karşı geliştirilecek stratejilere katkı sağlamasını temenni ederek Türkçe, İngilizce ve Fransızca olmak üzere üç dilde yayımlanan rapora aşağıdaki linkler üzerinden erişebilirsiniz.
Türkçe rapora ulaşmak için: https://bit.ly/MEDAK-HERA-SRHR2-TR
İngilizce rapora ulaşmak için: http://bit.ly/MEDAK-HERA-SRHR2-EN
Fransızca rapora ulaşmak için: https://bit.ly/MEDAK-HERA-SRHR2-FR
MEDAK ile [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz.
#BirlikteGüçleniyoruz
Medikal Arama Kurtarma Derneği ve HERA Dijital Sağlık Vakfı’ndan mesaj;
“…depremde kaybettiklerimizi saygı ve sevgiyle anıyor; depremin 1. yıl dönümünde, afetlerde kadınların sağlığa erişiminin desteklenmesi, doğru bilginin yaygınlaştırılması ve sağlık hakkının korunmasının önemini benimseyerek, depremden etkilenen insanların iyileşmesi için var gücümüzle çalışmaya devam etme kararlılığımızı sürdürüyoruz.
Unutmadık , unutmayacağız”