CİSÜ Platformu üyeleri deprem bölgesine hem uzaktan hem de sahada malzeme, sağlık hizmeti, danışmanlıkla destek olmayı sürdürüyor. Cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarının afetlerde öncelenmesinin hayati olduğunun bilinciyle, depremden etkilenen herkesin bu haklara erişimi için çalışmaya ve dayanışmaya devam ediyoruz.
Sağlık Hakkı Derneği, 8 Mart Dayanışma Projesi kapsamında 8-15 Mart 2023 tarihlerinde Hatay’a giderek kadınlara yönelik kişisel sağlık ve hijyen eğitimleri ve psikolojik ilk yardım süreci yürüttü ve hazırlanan hijyen ürünlerini içeren 1000 çantayı kadınlara ulaştırdı.
Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği (SGYD), Diyarbakır Silvan’daki çadırkentte cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmet sunumuna başladı. SGYD psikologları ve sağlık eğitmenleri her gün belirli sayıda çadır ziyaretiyle ihtiyaç tespiti ve hizmet sunumu yapıyor.
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), IPPF (International Planned Parenthood Federation) desteğiyle Antakya’da Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmet Birimi açtı. Mart-Haziran 2023 tarihleri arasında hizmet verecek birimde, cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri sunulacak.
HASUDER tarafından hazırlanan “6 Şubat Depremleri Hatay İli Saha Raporu” ve diğer kaynaklara ise buradan ulaşabilirsiniz.
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği (CŞMD), “Afet Bölgesindeki Avukatlar için Cinsel Şiddetten Hayatta Kalanlara Hukuki Danışmanlık Rehberi” ve “Afet Sonrası Cinsel/Cinselleştirilmiş Şiddet Riskleri ve Destek Hizmetlerine Dair Bilgi Notu” yayımladı. Hukuki Danışmanlık Rehberi, avukatlar için; danışmanlık öncesi hazırlık sürecine, hayatta kalanla ilk iletişime ve başvuru alırken dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çekerken Bilgi Notu, deprem sonrasında şiddet vakalarına ilişkin süreçlerin karar alma mekanizmalarında toplumsal cinsiyet odaklı hiçbir sivil toplum kuruluşuna yer verilmediğini vurguluyor.
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, “Depremden Etkilenen Bölgede Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Mekanizmaları Raporu”nu yayımladı. 20-24 Şubat tarihleri arasında Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve Adana saha ziyaretleriyle hazırlanan raporda, deprem sonrasında geçici barınma yerlerinde cinsel şiddete maruz kalındığında yapılabilecekler yer alıyor.
Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV), “Kadınlar neden afetlerden en çok etkilenen oluyor? Depremden daha az zarar görmek için neler yapmalıyız? Deprem sırasında neler yapmalıyız?” gibi başlıklara odaklanan broşürlerini Türkçe ve Arapça olarak yayımladı. KADAV ayrıca depremden etkilenen kadınlar, çocuklar ve LGBTİ+’larla dayanışmak için deprem bölgesine gitti.
Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği (KİH-YÇ), 6 Şubat depremlerine ilişkin birincil tespitler ve acil taleplerini paylaştı. Toplumsal cinsiyet temelli şiddet ve ayrımcılık gibi yakıcı hak ihlalleri tablosuna dikkat çekilen tespitlerde, daha büyük hak ihlalleri yaşanmaması için hükümet acil önlemler almaya çağrıldı.
Kalkınmada Kadının Sağlık Hakkı Derneği (Kadınsa), “Afet Sırası ve Sonrası Yeniden Kalkınma İçin Önerilerimiz” başlıklı bir bilgi notu paylaştı. Bilgi notunda, afet politikalarının toplumsal cinsiyete duyarlı şekilde ele alınması için önerilerin yanı sıra, kadının güçlenmesi odaklı politikalar üretilmesi vurgulanıyor.
17 Mayıs Derneği, Kaos GL Derneği, Kırmızı Şemsiye Derneği, LGBTİ+ Aileleri ve Yakınları Derneği (LİSTAG) ve Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), Ankara LGBTİ+ Deprem Dayanışması ve LGBTIQA+ Deprem Dayanışması üzerinden depremden etkilenen LGBTİ+’lar, seks işçileri ve mültecilerle dayanışmaya devam ediyor.
HEVİ LGTBTİ+ Derneği, depremden etkilenen mülteci LGBTİ+’lar için ücretsiz psikoterapi desteği sunmaya başlıyor.
Engelli Kadınlar Derneği’nin (ENG-KAD) de aralarında olduğu engellilik alanında çalışan sivil toplum örgütleri “Psikolojik İlk Yardım ve Afette Engelliler” başlıklı bir etkinlik düzenledi. İki oturum şeklinde düzenlenen etkinliğin ilk oturumunda “Psikolojik İlk Yardım” ikinci oturumunda ise “Afette Engelliler” başlıkları ele alındı.
Pozitif Dayanışma Derneği, Pozitif Yaşam Derneği ve Pozitif-İz Derneği, depremden etkilenen HIV ile yaşayanlara yönelik danışmanlık vermeye ve bilgilendirici çalışmalar yapmaya devam ediyor.
Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), depremden etkilenen kadınlara yönelik şiddet ve başvuru mekanizmaları, kriz dönemlerinde annelik ve bakımveren rolleri ve iş yükü sorumlulukları artan kadınların karşılaştıkları riskler ve deprem ortamında emziren anneler için öneriler gibi başlıklarda bilgilendirici çalışmalar yapıyor. TAPV tarafından hazırlanan “Depremlerde Gebe Kadınların, Emziren Annelerin ve Bakım veren Kadınların Karşılaştıkları Riskler ve Öneriler” başlıklı bilgi notuna buradan ulaşabilirsiniz.