Platform olarak, HPV tanısı almış kişilerin yaptırması gereken testler ve korunma yöntemleri gibi birkaç önemli meseleden bahsetmek istedik.
Düzenli jinekolojik/ürolojik kontrol: Düzenli kontrollerinizi (takribi olarak 6 ayda bir) herhangi bir devlet veya üniversite hastanesinin jinekoloji, üroloji bölümünde GSS kapsamında ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.
Smear testinin sonucunu devlet hastanesinde takribi olarak 1 ay içinde alabilirsiniz. Rahim ağzı kanserinden korunmak için, HPV aşısı uygulansa da, rahimli kişilerin düzenli aralıklarla Smear testi yaptırması hayati. Ayrıca anal ve oral taramalarla da HPV’ye erken tanı koymak mümkün.
Güvenli cinsellik için kapsamlı cinsellik eğitimi yaygınlaştırılmalı, prezervatif (kondom) kullanımı teşvik edilmeli.
HPV aşısı: Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi 11-12 yaş arasındaki tüm ergenlerin HPV aşısı olmalarını önermesine rağmen, HPV aşısı maalesef ülkemizde hala genel sağlık sigortası (GSS) kapsamında uygulanmaya başlanmadı. Türkiye’de 2021’den beri, HPV aşısının GSS kapsamına alınması için kampanyalar yürütülüyor. Çünkü GSS kapsamında olmayan aşıların bir dozu 700 TL civarında ve 3 doz yapılması gereken aşının toplam maliyeti 2 bin lirayı aşıyor.
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, HPV aşısının ulusal aşı programına dahil edilmesi ve HPV aşısının herkes için ücretsiz olması için bir imza kampanyası başlattı. Ayrıca HPV aşılarının herkes tarafından yaygın olarak erişilebilmesi için aşı bursu kampanyaları düzenleniyor.
Ayrıca ücretsiz tarama hizmeti sağlayan KETEM’lerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.