Üyelerimizden Kalkınmada Kadının Sağlık Hakkı Derneği (Kadınsa), anne ölümlerinin azaltılması ve anne sağlığının iyileştirilmesi için bir bilgi notu yayınladı.
Kadınsa, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin 47/25 sayılı karar gereği talep edilen “Önlenebilir anne mortalite ve morbiditesinin ortadan kaldırılmasına yönelik insan hakları temelli bir yaklaşımın uygulanmasında iyi uygulamalar ve zorluklar hakkındaki takip raporu”na Etkiniz AB Programı desteğiyle katkı sağladı.
Bilgi notundan öne çıkan bazı öneriler şöyle:
Anne sağlığını iyileştirmek ve anne ölümlerini önlemek için nitelikli hizmetlere erişimi sınırlayan tüm engeller belirlenmeli; sağlık sistemi içinde gerekli düzenlemeler yapılmalı.
Türkiye’de yasal olan isteyerek gebelik sonlandırma hizmetleri (kürtaj) hizmet sunucuların takdirine bırakılmadan erişilebilir olmalı
Anne sağlığı sonuçlarına ilişkin verileri toplamak ve analiz etmek için izleme mekanizmalarına ihtiyaç var. Sivil toplum örgütlerinin anne sağlığı alanında veriye ulaşmaları için kamu sağlık kurumlarının şeffaf olması gerekir.
Anne sağlığı politikalarına insan haklarını önceleyen bir yaklaşım uygulanmalı, toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek için eş zamanlı programlar yürütülmeli.
Acil durumlarda anne sağlığını korumak, önlenebilir ölüm ve hastalıkların azaltılması, sağlık hizmetlerine eşit ve güvenli erişim için Afetlerde Cinsel Sağlık Ve Üreme Sağlığı (CSÜS) İçin Asgari Sağlık Hizmeti Paketi (MISP) kamu sağlık kurumlarındaki tüm süreçlere dahil edilmeli.
Aile planlaması ve kürtaja ilişkin olanlar dahil olmak üzere kadınların cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarını kısıtlayan yasaların ortadan kaldırılmasına yönelik politik adımlar atılmalı.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.