
CİSÜ Platformu üyeleri, çeşitli hak alanlarından sivil toplum örgütleri ve uluslararası kurumları 8 Kasım 2023’te Holiday Inn’de Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu’nu (CİSÜ) Güçlendirme Projesi’nin kapanış etkinliğinde bir araya getirdik.
Açılış konuşmalarını Başkent Üniversitesi BÜKÇAM Müdürü ve TAPV Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Akın, UNFPA Türkiye Temsilcisi Maryam Khan ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İnsani ve Toplumsal Gelişim Bölümü Yöneticisi Laurent Guirkinger yaptı. Ardından Üreme Hakları Merkezi’nden Adriana Lamačková Avrupa’da CSÜS hakları konusundaki güncel gelişmeleri paylaştı. CSÜS Hakları İçin Avrupa Parlamenter Forumu’ndan (EPF) Leonidas Galeridis ise EPF’in hazırladığı raporlar ve atlaslardaki veriler üzerinden güncel durumu paylaştı.
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nden Türkan Günay sunumunda Türkiye’de CSÜS Hizmetlerinde Önceliklere dikkat çekerken, CİSÜ Proje Koordinatörü Yonca Cingöz de Platformun geçmişi ve 2020’den bugüne yaptığı kapasite geliştirme, farkındalık ve savunuculuk çalışmalarını ve etkilerini aktardı. CİSÜ üyesi örgütlerden temsilciler söz aldığı bölümde, HASUDER’den Pınar Okyay, CİSÜ’nün afetlerde CSÜS hizmetleriyle ilgili çalışmaları ve perspektifinden bahsederken afet mevzuatının yetersiz olmasının hizmetleri zorlaştırdığını vurguladı ve CİSÜ’nün yayınladığı Pandemi Döneminde CSÜS Hizmetleri: Toplum Temelli Hizmetler İçin Rehber ile “Afetlerde Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları” politika belgesindeki önerilerin aciliyetini hatırlattı.
Kaos GL’den Defne Güzel, CİSÜ çalışma grubunda HPV ile ilgili ürettikleri politika önerileri arasında HPV aşısının aşı takvimine alınmasının yanı sıra, HPV taramalarının tüm nüfusu kapsaması ve yalnızca vajinal taramayla kalmayıp anal vd. tarama biçimlerinin de tarama programı kapsamına alınmasının önemini vurguladı. Kadının İnsan Hakları Derneği’nden Ezel Buse Sönmezocak, CİSÜ’nün doğurganlık haklarını savunurken gebeliği önleyici yöntemlere erişimi öne çıkardığını hatırlattı. Sönmezocak, “Kontraseptif malzemelere bütçe ayrılması ve ücretsiz ve yaygın olarak aile sağlığı merkezlerinde bulunmasının yanı sıra, kapsamlı cinsellik eğitiminin müfredata eklenmesi ve sağlık personeline bu hakkın önemini öğretmek için toplumsal cinsiyet eşitliği ve ayrımcılık karşıtı perspektiften hizmet için eğitimlerin düzenli olarak verilmesi gerektiğini savunuyoruz” dedi.
Kırmızı Şemsiye Derneği’nden Elif Topçu, CİSÜ’nün BM 95-95-95-95 hedeflerini takip etmenin Türkiye’de HIV ile yaşayanlar için önemini vurguladığını anlattı. HIV ile yaşayan kişilerin test olup statülerini öğrenmesi, statülerini öğrenenlerin tedaviye ve B eşittir B seviyesine erişebilmesi ve bu süreçlerde ayrımcılık ve dalgalanmayla karşılaşmamalarını bekliyoruz. Bunun için anonim test imkanı sunan gönüllü danışmanlık ve test merkezlerinin sayısı artırılmalı, veri tutulup sivil toplumla paylaşılmalı, sağlık personeli ayrımcılık ve damgalamanın sonuçları konusunda bilinçlendirilmeli ve özellikle dezavantajlı grupların tedaviye, ilaçlara erişimleri artırılmalı” dedi.
CİSÜ Platformu ve Türkiye’de cinsel haklar mücadelesinin güçlenerek sürebilmesi için nasıl bir yol izleneceği konusunda yürütülen tartışmada söz alan 17 Mayıs Derneği’nden Anjelik Kelavgil ise “Muhafazakarlaşma ve gericileşmenin zirveye ulaştığı, lgbti+’ların toplumsal linçin hedefi haline getirilmeye çalışıldığı, kadına dair her şeyin ailenin içine hapsedildiği bu dönemde CİSÜ Platformu sayesinde inadına seksi, cinselliği ve cinsel sağlığı açıkça ve heteronormatif çerçeveye sıkışmadan, herkes için konuşabiliyor ve bunun politikasını reaktif değil proaktif biçimde yapabiliyor olmak çok değerli” sözleriyle platform çatısı altında ortak mücadelenin sürmesinin önemini vurguladı.