Üyelerimizden Kadının İnsan Hakları Derneği ve Mor Çatı hazırladıkları rehberle Kürtaj hizmeti sunan doktorlara ve sağlık çalışanlarına bu konuda yardımcı olacak bilgi ve rehberlik sunmayı ve sağlık profesyonellerinin bu konuda anlayışlı, profesyonel ve kadın odaklı bir yaklaşım benimsemelerini amaçlıyor.
Gebeliği sonlandırma işlemi olarak tanımlanabilen kürtaj, birçok nedenle tercih edilebilir. Bu nedenler arasında tıbbi endikasyonlar, gebelik sağlığı sorunları, fetal malformasyonlar, ekonomik veya sosyal nedenler bulunabilir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kürtajın sıkça başvurulan bir sağlık müdahalesi olduğunu vurguluyor ve kürtajı temel sağlık hizmetleri arasında sıralıyor. DSÖ dünya genelinde her yıl yaklaşık 73 milyon kürtaj işlemi gerçekleştiğini bildirmektedir. Kürtaj hem sıkça karşılaşılan hem de tıbbi olarak basit bir müdahale olmasına rağmen, bazen kadınlar için kişisel ve duygusal bir deneyim olabilir. Bununla birlikte, kürtajın toplumda tabulaştırılması da bu deneyimi kadınlar için zorlaştırabilir. Bu bağlamda, sağlık çalışanlarına önemli bir görev düşmektedir.
Türkiye’de Nüfus Planlaması Hakkında Kanun (1983) uyarınca, kadınlar gebeliğin 10. haftasına kadar isteğe bağlı olarak kürtaj olabilirler. Tecavüz gibi bir suç halinde ise gebelik 20. haftasına kadar sonlandırılabilir. Bununla birlikte, kürtajın kadının hayatını kurtarmak veya fetal malformasyon gibi bir durum sebebiyle yapılması durumunda, kanun gebeliğin süresi açısından herhangi bir sınırlama öngörmemektedir.
Rehberde, sağlık çalışanlarının kürtaj işlemlerinde dikkate almaları için altı tavsiye yer alıyor. Bunlar:
Kürtaj hakkında daha detaylı bilgi almak için https://kurtajhakkim.org web sitesini inceleyebilirsiniz.
Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nün kürtaja ilişkin bilimsel bilgileri derlediği ve kürtaj hizmetinin sunumuna ilişkin önerilerini sunduğu aşağıdaki kaynaklara (İngilizce) başvurabilirsiniz:
Kürtaj bakım kılavuzu: https://srhr.org/abortioncare/
Kapsamlı kürtaj bakım uygulaması: https://apps.apple.com/us/app/who-cac-tool/id6444250555
Kadının İnsan Hakları Derneği’ne https://kadinininsanhaklari.org web sitesinde ulaşabilirsiniz.
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’na https://morcati.org.tr web sitesinden ulaşabilirsiniz.