TAPV ve CİSÜ Platformu, UN Women desteği ile, 25 kasımda başlayacak ve 2 ay sürecek olan #şikayetimvar kampanyasını başlatıyor.
Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet, dünyadaki en yaygın insan hakları ihlallerinden biri olmaya devam ediyor. Birçok ülke kadına yönelik şiddetle mücadele için yasalar çıkarmasına rağmen, yasaların uygulanmasındaki sorunlar nedeniyle kadına yönelik şiddet önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Neredeyse her üç kadından biri hayatları boyunca en az bir kez eşi ya da partneri tarafından fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz bırakılıyor.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününden başlayarak, 10 Aralık İnsan Hakları Gününü de kapsayan 16 Günlük Aktivizm haftasıyla başlayacak olan kampanya ile nitelikli sağlık hizmeti almanın şiddetin önlenmesinde ne kadar büyük ve önemli bir rolü olduğunu anlatarak kadının sağlık sistemindeki haklarıyla ilgili detaylı bilgilendirme yapıyor olacak.
#ŞikayetimVar sloganını kullanan ve dijital medyada yaygınlaştırılacak olan kampanyada, kadın+lara yönelik şiddetin önlenmesi için kadının sağlık sistemindeki haklarını kapsamlı bir şekilde ele alan TAPV Akademi’den ulaşılabilecek olan bir öğrenme modülü videosu da yer alacak.
Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı(TAPV), Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle yürütülen “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan” projesi kapsamında Şiddete Maruz Kalan Kadınlara Yönelik Sağlık Hizmet Mekanizmalarının Güçlendirilmesi Projesi’ni yürütmektedir. Bu proje kapsamda yürütülecek olan #ŞikayetimVar kampanyası; kadına yönelik şiddetin hiçbir koşulda, hiçbir yerde ve hiçbir zaman kabul edilemeyeceğinin altını çizerken, kadının şiddet sonrası sağlık sistemindeki haklarına ulaşımı konusunda da bilgilendirme yaparak, kadına yönelik şiddetin nitelikli sağlık hizmeti ile önlenebileceği fikrinin yaygınlaştırılmasını hedefliyor. 16 Günlük Aktivizm boyunca #ŞikayetimVar kampanyası, koruyucu-önleyici yasal çerçevelerin öneminin altını çiziyor ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için şiddete maruz bırakılmaları durumunda sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanabileceğini ve kadına yönelik şiddetle ilgili hizmet alınabilecek kurum ve kuruluşlarla ilgili yapacağı detaylı paylaşım ile şiddetin her zaman görünür olmadığını, nitelikli sağlık hizmeti ile pek çok şiddet vakasının önlenebileceğinin önemini vurguluyor.