CİSÜ Platformu olarak Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği (KİH-YÇ) ile birlikte düzenlediğimiz “Uluslararası Ağ Deneyimleri” dizisinin ikinci etkinliği olan ”Cinsel Haklar, Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Alanında Çalışan Ağ Deneyimleri” webinarını 30 Mart Salı günü, Sexual Rights Initiative (Cinsel Haklar İnisiyatifi-SRI) ve Inspire’dan konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirdik. Webinarda cinsel haklar, cinsel sağlık ve üreme sağlığı alanında çalışan hak temelli ağların öncelikli çalışma konuları ve yöntemleri, katılım mekanizmaları ve ağ içi karar alma süreçlerine odaklanarak, savunuculuk yöntemleri ve elde ettikleri kazanımlar hakkında bilgiler paylaşıldı. Farklı coğrafyalarda ve düzeylerde cinsel haklar alanında savunuculuk yaparken karşılaşılan engeller ve bunları aşma stratejilerinin yanı sıra, ağlar halinde çalışmanın zorlukları ve güçlü yanları üzerine konuştuk.
Webinarın Türkçe altyazılı kaydını buradan izleyebilirsiniz.
Sexual Rights Initiative (Cinsel Haklar İnisiyatifi -SRI) hakkında
SRI; Kanada, Polonya, Hindistan, Arjantin ve Güney Afrika’da bulunan ulusal ve bölgesel örgütlerden oluşan bir koalisyondur. Cenevre’de bir ofisi bulunmaktadır. SRI toplumsal cinsiyet ve cinsellik ile ilgili insan haklarının BM insan hakları sistemi içerisinde geliştirilmesi için 2006’dan beri savunuculuk çalışmaları yürütmektedir. İnsan Hakları Konseyi, Evrensel Periyodik İnceleme, Özel Raportörler ve BM Sözleşme metinleri kapsamında çalışır ve kadının insan hakları, marjinalize edilen tüm topluluklar ve gençlik haklarını feminist analizle birleştirerek, bunların tanınmasını geliştirmeyi hedefler.
BM insan hakları mekanizmalarına sivil toplum katılımının büyük oranda Küresel Kuzey’den örgütlerden oluşmasından dolayı SRI üye örgütlerinin deneyimlerinden yola çıkarak daha küresel bir bakış açısı sunmaya çalışır. Bunun ötesinde SRI, feminist ilkeleri benimser ve Küresel Güney’den, Kuzey’den ve Doğu’dan bakış açıları arasında köprü kurarak, cinsel haklar alanında farklı görüşleri içeren bir savunuculuk için politik alan açmayı hedefler. Farklı iktidar biçimlerinin var olduğunun ve tüm ilişkilerimizde devrede olduğunun bilinciyle tüm partnerlerine karar alma, katılım ve görünürlük bağlamında eşit ve özgün fırsatlar sunmak için çabalar.
Pooja Badarinath, Cinsel Haklar Girişimi’nde (Sexual Rights Initiative – SRI) Savunuculuk Danışmanı. Hindistanlı olan Pooja, toplumsal cinsiyet temelli şiddet ve cinsellikle ilgili yasalar, politika uygulama ve reformlar konusunda ve ulusal ve bölgesel düzeylerdeki hak ihlallerinde hesap verebilirlik üzerine çalışmıştır. Feminist çalışma yöntemlerine bağlıdır ve hukuk ile cinsellik arasındaki ilişkiyi ve bunların birbirleriyle etkileşim biçimlerini keşfetmeye büyük ilgi duyar.
Inspire
2020 itibariyle kapanan Inspire (eski adıyla EURONGOS) ağı Avrupa’da cinsellik ve üreme sağlığı ve haklarını herkes için geliştirmek üzere örgütlerin bir araya geldiği bir ağ idi. Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hakları (CSÜSH) alanında eylemlilik ve ilerleme kaydetmeyi sağlamak başlıca amaçlarındandı. CSÜSH alanında çalışan aktivistlere ve kurumlara bilgi paylaşımı ve alışverişi için hem sanal hem fiziksel ortam sağlayarak ve CSÜSH alanına ilgisi olan diğer STÖ’lerle ittifaklar geliştirerek bu amacını gerçekleştirmeye çalışmıştır. CSÜSH alanında çalışan 24 Avrupa ülkesinden üyeleri bulunan ağ, dünyanın çeşitli bölgelerinden partnerle de işbirliği ilişkileri kurmuştur. Bir araya gelerek, ağlar kurarak, bilgi üreterek ve paylaşarak, kapasite geliştirerek ve ittifaklar kurarak çalışmıştır.
Ton Coenen, Hollanda merkezli ve Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı ve Hakları alanında 20 ülkede faaliyet gösteren uluslararası bir sivil toplum örgütü Rutgers’ın Direktörü. Halk Sağlığı ve Kamu Yönetimi bölümlerinden yüksek lisans derecesi alan Ton, Aids Fonds’un ve STI/AIDS Netherlands’in 12 yıl boyunca yönetici direktörlüğünü yapmış, daha öncesinde de halk sağlığı alanında çalışmıştır. Sivil toplumu güçlendirmek için, EU HIV/AIDS Civil Society Forum [HIV/AIDS konusunda AB Sivil Toplum Forumu] eş-başkanı, HIV in Europe’un [Avrupa’da HIV] eş-başkanı, Icaso’nun yönetim kurulu üyesi, Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria’nın [AIDS, Tüberküloz ve Sıtma ile Savaş için Küresel Fon] yönetim kurulu üyesi olarak, farklı açılardan dahil olmuştur. Avrupa’nın cinsel sağlık ve üreme sağlığı (CSÜS) alanındaki STK ağı olan Inspire’in üç yıl boyunca başkanlığını ve ICPD+25/Nairobi Zirmesi İzleme Komitesi üyeliğini sürdürmüştür. Şu anda Hollanda Mülteciler Konseyi’nin Danışma Kurulu eş-başkanıdır. Kızların ve kadınların bedenleriyle ilgili temel haklarını kullanabilmelerini destekleyen bir küresel politik hareket olan She Decides’ın [Kararı O Verir] elçilerinden biridir.