Menopoz hakkında merak ettiklerinizi 7 soruda sizler için derledik.
Menopoz nedir?
Menopoz, tıbbi olarak 1 yıl boyunca adet görmeme durumu olarak tanımlanıyor.
Menopoz öncesi adet kanamalarındaki düzensizliklerin yaşandığı sürece pre-menopoz, 12 ay boyunca adetlerin kesildiğinden sonraki sürece ise post-menopoz deniyor.
Menopoza ne zaman girilir?
Genellikle kadınlar 45 yaşından sonra menopoz dönemine girse de, genetik, çevresel faktörler ya da dışarıdan müdahale ile (cerrahi operasyon ile yumurtalıkların alınması vs gibi) çok daha erken yaşlarda menopoza giren kadınlar da var. Bu duruma ise erken menopoz deniyor.
Menopozda neler olur?
Kadınların bedenindeki östrojen ve progesteron hormonlarının miktarı, görülen ilk adetten itibaren belli bir döngüsellikte artıp, azalıyor. Fakat menopoz döneminde yumurtlama olmadığı için hormon seviyeleri azalır ve bazı kadınlar sıcak basması, huzursuzluk, uykusuzluk gibi sorunlar yaşayabilir.
Herkes menopozu aynı şekilde mi yaşar?
Menopoz kadınların hayatının önemli bir dönemini kapsıyor olsa da menopoz hakkında bilinenler, konuşulanlar, yazılanlar oldukça az. Bunda hem sosyo kültürel sebepler, hem de kadın sağlığının üreme sağlığına indirgenmiş olması etkili. Halbuki menopoz hormonal dengenin değişmesiyle ortaya çıkan fiziksel ve ruhsal bir süreç olduğu kadar, kadınların kendi bedenlerini tanıyıp, sağlıklı ilişki kurmaları gereken de bir süreç.
Her kadın menopozu aynı şekilde deneyimlemiyor. Örneğin menopoz döneminde yaşanan ateş basmaları, uykusuzluk, huzursuzluk halleri gibi durumları bazı kadınlar hiç yaşamayabiliyor. Menopozu nasıl deneyimlediğiniz genetik, çevresel, kültürel birçok faktöre göre değişkenlik gösterebiliyor.
Hormon almalı mıyım?
Menopoza giren pek çok kadına, ateş basmaları, kemik erimeleri ya da hormonal düzensizliklerden kaynaklanan diğer rahatsızlıklardan dolayı hormon replasman terapisi yani dışarıdan östrojen ve progesteron alımı önerilebiliyor. Bu hormonlar ilaç şeklinde oral yoldan, jel şeklinde, deri bantları ve burun spreyi ya da vajinal yoldan uygulanabiliyor. Ama bunun için, doktorunuzla ortak karar vermeli, hormona bağlı risk faktörlerinin ve hormonun vücudunuzu nasıl etkileyebileceğinin farkında olmalısınız. Doktora danışmadan hormon takviyesi riskli olabilir.
Menopoz ve cinsellik
Menopoza dair toplumda çeşitli önyargılar bulunuyor, hatta menopozun kadın cinselliğinin sonu olduğuna dair de mitler var.
Halbuki menopoza giren kadınlar da isterlerse cinsel hayatlarına devam edebilirler. Östrojen azalmasına bağlı vajinal kuruluk pek çok kadında görülebilse de, bu cinsel isteğin bittiği anlamına gelmiyor. Menopoz cinselliğin sonu demek değil, kadınlar menopoz döneminde de eğer isterlerse, uzun yıllar aktif cinsel hayatlarına devam edebilirler.
Menopozda nasıl beslenmeliyim?
Menopoz bir hastalık değil, korkulacak bir durum hiç değil, kadın bedenindeki hormonal değişikliklere bağlı yaşanan bir süreç. Bu hormonların vücuttan çekilmesi, yaş alma ile beraber kemik erimesinde hızlanma ve bazı kronik hastalıklara yatkın hale gelinmesi gibi bazı değişiklikleri de beraberinde getirebiliyor. Kalsiyum alımını ihmal etmemek, sigara ve alkol kullanımını azaltmak, bol bol egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmeye dikkat etmek, rutin sağlık kontrolleri ve mamografi çektirmek menopoz döneminde dikkat edilmesi gereken şeylerin başında geliyor.