Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hakkında doğru ve güncel bilgi edinebilmek zaman zaman oldukça zorlaşabiliyor. Cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarını öğrenirken keyifle dinleyebileceğin yedi podcast önerimiz var, çünkü cinsel sağlık senin hakkın!
CİSÜ Platformu olarak Cinsel Sağlık Senin Hakkın farkındalık kampanyamız kapsamında hazırladığımız ve aynı ismi taşıyan podcast serisinde, Türkiye’de cinsel hakların kapsamından hangi mecralardan haklarımızı talep edebileceğimize ve alandaki eksik/yanlış bilgilere kadar pek çok konuya değindik.
Hazal Sipahi’nin soruları ve moderatörlüğüyle altı bölüm olarak yayınlanan serimizin ilk iki bölümünde Gaziantep Tabip Odası’ndan Aile Hekimi Uzmanı Ayşegül Ateş Tarla ve İstanbul’dan Aile Hekimi Onur Çeçen ile cinsel sağlık hizmetlerinin ne kadar erişilebilir olduğunu, üçüncü bölümünde ise Jinekolog Doktor Irmak Saraç ve Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Doktor Ahmet Soner Emre ile güvenli cinsel sağlık muayenesinin nasıl olması gerektiğini ve Anonim/Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri’nin (GDTM) önemini konuştuk. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nden (CŞMD) Merve Karabulut ile güvenlik cinsellik ve cinsel ilişkileri konuştuğumuz dördüncü bölümümüzün ardından rotamızı üreme sağlığına çevirdik ve serinin son iki bölümünde Jinekolog Doktor Özge Yılmaz ile üreme ve ürememe hakkını ele aldık. #Cinselhaklarınıbil sloganıyla hazırladığımız podcastlerin tamamına ulaşmak için Spotify hesabımızı ziyaret edebilirsiniz.
Seks, cinsellik, cinsel sağlık, cinsel şiddet, toplumsal cinsiyet ve hazza dair kavram ve konuların, konuklarla beraber masaya yatırıldığı Mental Klitoris podcastinde vajinismustan HPV’ye, mastürbasyondan jinekolojik şiddete cinsel sağlık ve cinsel esenliğe dair pek çok konu ele alınıyor. Hazal Sipahi’nin hazırlayıp sunduğu ve ilk bölümü Nisan 2020’de yayınlanan podcast serisinin tamamını dinlemek için burayı ziyaret edebilirsiniz.
“Yaşamı kutlamayı ve kutsamayı önemseyen; konuşulmayanı konuştuğumuzda, bilgiyi ve deneyimi paylaşmaya başladığımızda dünyanın değişebileceğine inanan” online platform Yuvaluna’nın bir parçası olarak hazırlanan Haz+ podcast serisinde, yıllardır somatik seksoloji, sinir sistemi ve mindfulness alanlarında çalışan Gizem Onay, cinsellikte sesimizi bulmak, ihtiyaçlarımızı ve isteklerimizi keşfedip ifade edebilmek üzerine ürettiği içerikleri paylaşıyor. Podcaste ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Üniversite kampüslerinden, hastanelere, parklardan, kurumsal toplantı odalarına, dijital mekanlardan belediye binalarına birçok kamusal alanda tabu sayılan cinselliği çeşitli boyutlarıyla ele alan Rayka Kumru, mikrofonunu kamusal alanlarda tabuları çalışanlara uzatıyor. Rayka Kumru’nun tabu sayılan konuları kamusal alanda çalışarak tabu olmaktan çıkartacak, tabuları akademik ya da saha deneyimlerine konu edinmiş insanlarla konuştuğu podcast serisini dinlemek için burayı tıklayabilirsiniz.
Çocukların cinsel gelişimini destekleyecek ve sorularına cevap verebilecek sekiz bölümlük podcast serisinde seksolog ve cinsellik eğitmeni Rayka Kumru, onaydan kişisel sınırlara, toplumsal cinsiyet rollerinden, ebeveynlerin sıkça sorduğu sorulara kadar birçok farklı konuyu ele alıyor. “Seks-pozitif doğulmaz, seks-pozitif olunur!” sloganıyla yola çıkan podcast serisini dinlemek için tıklayınız.
Üyelerimizden Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği (CŞMD) tarafından hazırlanan podcastlerde, İstanbul Sözleşmesi’nden kapsamlı cinsellik eğitimine ergen cinselliğinden flört hakkında cinsel hakların pek çok boyutu kapsamlı bir şekilde ele alınıyor. Derneğin podcast sayfasına ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Üyelerimizden Sağlık Hakkı Derneği tarafından hazırlanan podcastlerde sağlık hakları ve sağlık okuryazarlığı hakkında bölümlerin yanı sıra HPV aşısı, üreme sağlığı, Dünya AIDS Günü gibi özel bölümler de yer alıyor. Derneğin podcast sayfasına ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.