Rahim ağzı kanserinin farklı tiplerine karşı 9-14 yaşlarında uygulandığında yüzde 100’e yakın koruyuculuğu olan HPV aşısının Türkiye’de bedelsiz yapılmasıyla ilgili yargıdan emsal karar çıktı.
Rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100’e yakın koruyucu olan HPV aşısının üç dozluk bedelini karşılamayan SGK’ya, Mart 2022’de Yağmur Varkal adına Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin açtığı davada mahkeme SGK’yı haksız buldu. Mahkeme, aşıyı kendi imkânlarıyla alan Varkal’a bu bedelin geri ödenmesine karar verdi. HPV aşısının ulusal aşılama programına alınması için önemli bir emsal karar olan bu karara giden yolda, son bir yılda neler yaşandı?
Kaos GL tarafından derlenen bilgilere göre, sağlık hakkı aktivistleri, siyasetçiler, feministler ve LGBTİ+’lar, HPV farkındalığı için son bir yılda şunları yaptı:
Yağmur Varkal adına açılan davanın kazanılmasıyla birlikte, HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması ve bedelinin SGK tarafından karşılanması talebi yeniden gündeme geliyor. Pek çok kişinin yüksek maliyetler nedeniyle erişemediği HPV aşısının ücretsiz olması için ilgili dernekler çağrılarını yineliyor. Bianet’te yer alan habere göre, Sosyal Haklar Derneği de kadınlara çağrı yaparak örnek bir dava dilekçesi hazırladı.
“Koruyucu sağlık hizmetlerini vermek devletin görevidir. Kanser tedavisinin maliyetini göze alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, koruyucu hizmet bedellerini ödememekte ısrarcı olması yanlış bir tercihtir” diyen Dernek, şu açıklamayı yaptı: “Sağlık ve yaşam hakkımız gereği HPV aşısı SGK tarafından karşılanmalıdır. Bu düzenleme yapılana kadar Sosyal Hukuk olarak, aşısını olmak isteyen bütün kadınları mücadeleye, dava yoluyla hak aramaya davet ediyoruz. Aşı ücretinin kendisine ödenmesine dair talebi SGK tarafından reddedilenler örnek dava dilekçemizi kullanarak dava açabilir.”
Örnek dilekçeye ulaşmak için tıklayınız.
HPV aşısıyla ilgili son dönemde yaşanan gelişmelerden biri de 9’lu aşının artık Türkiye’de temin edilebilir olması. Bir Instagram kullanıcısının paylaştığı bilgilere göre, HPV’nin dokuz türüne karşı koruma sağlayan Gardasil 9’lu aşı, artık Türkiye’den temin edilebilecek. Bu aşıyı temin etmek için öncelikle bağlı bulunduğunuz Aile Sağlığı Merkezindeki ya da başka bir sağlık kurumundaki hekiminize Gardasil 9’lu aşı reçetesi yazdırmalısınız. Ardından Türk Ezcacılar Birliği’nin yurtdışından ilaç temin birimiyle iletişime geçerek bulunduğunuz ile göre nasıl aşı temin edebileceğinizi öğrenmelisiniz. Bu birimle iletişime geçmek için şu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
HPV 9’lu aşı artık Türkiye’den de temin edilebiliyor olsa da hiçbir HPV aşısı hala ücretsiz değil ve zorunlu aşı takviminde yer almıyor. Rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100’e yakın koruma sağlayan HPV aşısı ücretsiz olmalı, çünkü cinsel sağlık herkesin hakkı!