Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği (Y-PEER Türkiye), Genç Mültecileri Destekleme Programı ile Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Hatay illerindeki Gençlik Merkezleri aracılığı ile çeşitli çalışmalar yürütüyor.
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremi sonrası SGYD Hatay ve Diyarbakır illerindeki mevcut durumu anlayarak ihtiyaç tespiti yapmak, bölgenin ve kişilerin özelleşmiş ihtiyaçlarının farkında olmak amaçları ile her iki ilde ihtiyaç analizi çalışmaları gerçekleştirdiler. Mevcut ihtiyaçlar, gelecek dönemde oluşabilecek olası ihtiyaç ve riskler göz önünde bulundurarak özelleşmiş ihtiyaçları karşılamaya yönelik ilgili ortaklıklar ve hizmet planlamaları sağladılar.
Kasım 2023’e kadar, Hatay ve Diyarbakır illerinde ve deprem sonrası Ankara ve İzmir illerine gelmiş, depremden etkilenen nüfusa; genç kadınlar ve kız çocukları başta olmak üzere farklı öznelik deneyimleri olan gençlere yönelik müdahale, koruma, sağlık vb. ilişkili alanlar ile birlikte deprem sonrası ortaya çıkan özelleşmiş ihtiyaçlar üzerine çeşitli çalışmalar yürüttüler.
Diyarbakır ilinde bulunan Gençlik Merkezleri ile formal ve informal çadır alanlarına düzenli saha ziyaretleri yaparak depremden etkilenen nüfusun barınma ihtiyacına göre organize edilmiş yurtlarda birebir derinlemesine çalışmalar sürdürdüler.
Depremden etkilenen nüfusun akut ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve uygun hizmet sunumunu sağlayabilmek adına Hatay’ın Samandağ ilçesinde genç dostu hizmet sunumu gerçekleştirdikleri bir konteyner hizmet alanı oluşturan SGYD bölgede devam eden ihtiyaçlara yönelik önleyici çalışmalar sürdürmeye devam ediyor.
Hatay’daki konteyner alanı, mobil hizmet sunumları ve Diyarbakır Gençlik Merkezleri aracılığıyla cinsel sağlık ve üreme sağlığı başta olmak üzere sağlık alanında ihtiyaç duyulan konu başlıklarından bireysel danışmanlık ve grup farkındalık çalışmaları ve bu alanlarda ihtiyaçlara göre yönlendirme ve takip faaliyetleri, yine sağlık bağlamında cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlar, HIV ve AIDS, gebelik süreci, doğum öncesi ve sonrası bakım, anne sütü ve emzirme, bilinçli ilaç kullanımı, kanser farkındalığı, ergen sağlığı, sağlık okuryazarlığı vb. konu başlıklarından bireysel ve grup farkındalık çalışmaları sürüyor.
Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet başta olmak üzere, ihtiyaç duyulan konularda iletişim, akran zorbalığı, haklar, çocuk yaşta erken ve zorla evlilikler, çocuk ihmal ve istismarı, travma sonrası stres bozukluğu, stres yönetimi, öfke kontrolü, ebeveynlerle çalışma, toplumsal cinsiyet eşitsizliği vb. konularda bireysel danışmanlık ve psikososyal destek çalışmaları ve güçlendirme faaliyetleri yapıyor.
Hatay’da gençlerin talepleri de göz önünde bulundurarak psikososyal iyilik hallerini desteklemek ve güvenli alan yaratmak adına film atölyeleri, gezi ve dans atölyeleri gibi sosyal ve kültürel aktiviteler ile birlikte kadınlar ve kız çocukları için ücretsiz iç çamaşırı, hijyenik ped ve günlük ped, gebelik şüphesi olan kadınlar için gebelik testi dağıtımı gerçekleştiriyorlar. UNFPA desteği ile kadın hijyen kiti, gebe veya yeni doğum yapmış kişilere yönelik anne bebek kitleri ve tüm yararlanıcılara yönelik üreme sağlığı yöntemi temini (kondom) sağlıyorlar.
#BirlikteGüçleniyoruz
6 Şubat depreminin yıl dönümünde ihtiyaçların görünür kılınmasını sağlayıp giderilmesine destek olan SGYD hatırlatıyor!
Deprem Bölgelerinde:
– Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine erişim kısıtlı veya yok.
– Geçici barınma alanlarında tuvalet ve hijyen malzemelerine erişim kısıtlı.
– Güvenli alana erişim sorunları devam ediyor; kadınlar, kız çocukları, gençler ve LGBTİ+ bireyler cinsel sömürü ve istismar riski altında.
– Barınma ihtiyacı yüksek seviyede.
– Çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerde endişe verici artış var.
– Psikososyal destek hizmetlerine büyük ihtiyaç var.
– Gençlik dahiliyeti ve genç dostu hizmet modeli geri planda.
– Gençler arasında madde kullanımı oranında endişe verici artış var.
– Eğitime erişim sorunları devam ediyor.