Gebe kalmak istememek, ne zaman gebe kalacağına ve kaç çocuk sahibi olacağına karar vermek bir insan hakkıdır. Buna rağmen çiftler hangi yöntemi kullanacaklarını ve ilgili ürünleri nereden temin edebileceklerini bilmemeleri, gebeliği önleyici yöntemlerle ilgili olumsuz duyumlar almaları ya da olumsuz deneyimler yaşamaları gibi nedenlerle bu yöntemleri kullanmaktan kaçınabiliyor. İstenmeyen gebeliği önleyici yöntemlerin neler olduğunu, hangi yöntemin nasıl kullanılacağını ve bu yöntemleri kullanırken dikkat etmen gerekenleri derledik.
Bu yöntemleri kullanmaya başlamadan önce her yöntemin kişiye özel olduğunu ve hangi yöntemi kullanacağına karar vermek için sağlık kuruluşundan danışmanlık alman gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Gebeliği önleyici yöntemlerle ilgili ücretsiz bilgi ve danışmanlık almak için Aile Sağlığı Merkezleri (ASM), Anne ve Çocuk Sağlığı Merkezleri (AÇSAP) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri’ne (SHM) başvurabilirsin.
Yumurtlamayı geciktirerek ya da önleyerek gebe kalmamayı sağlayan ertesi gün hapı, korunmasız ilişkiden sonra 120 saat (5 gün) içinde tek hap alınarak kullanılır. Hap korunmasız ilişki sonrası ne kadar erken dönemde alınırsa gebeliği önleme etkileri de o kadar fazla olur, ancak ertesi gün hapı gebeliği önleyici yöntemlere bir alternatif değildir. Bu nedenle ertesi gün hapını sürekli olarak kullanmamalısın.
Bu yazıyı hazırlarken kaynak olarak kullandığımız TAPV Kadın Sağlığı Seminerleri Gebeliği Önleyici Yöntemler broşüründe ve TAPV Akademi’de, gebeliği önleyici yöntemlerle ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsin.