2023 için okuyacağın kitapları ve filmleri seçerken listene cinsel sağlık, üreme sağlığı ve cinsel hazla ilgili kitapları ve filmleri eklemeyi unutma. İşte, listene ekleyebileceğin bazı kitap ve film önerileri…
Beş ciltten oluşan ve Kaos GL Derneği’nin 2006’dan beri düzenlediği Kadın Kadına Öykü Yarışması’nda dereceye giren tüm öykülere yer veren Aşkın L Hali serisinde 1006-2008 ve 2009-2011 yıllarını kapsayan ilk iki cildin editörlüğünü Burcu Ersoy, 2012-2014 ve 2015-2017 yıllarını kapsayan üçüncü ve dördüncü cildin editörlüğünü Karin Karakaşlı ve 2018-2020 yıllarını kapsayan beşinci cildin editörlüğünü ise Pelin Buzluk üstleniyor. Kadın kadına aşk öykülerinin yer aldığı seri, Aralık 2020’de NotaBene Yayınları tarafından yayımlandı.
İlk baskısı Kasım 2020’de İletişim Yayınları tarafından yapılan Annemin Kaburgası, “kimliğinden onur duyanların, aşkı özgürce yaşayanların, göçmenliğin dilini en iyi bilenlerin, cinselliğin üzerindeki toplumsal tahakküme meydan okuyanların, basmakalıp değerlerden ve bir örnek yaşam biçimlerinden usananların öyküleri”nden oluşuyor.
Martı Yayınları tarafından yayımlanan Vajina Kitabı’nda, jinekoloji uzmanı Dr. Jen Gunter, “Neden vajinal zarımız var, tamponlarda ya da pedlerde toksin var mı, menopoz vulva ve vajinayı nasıl etkiler?” gibi cinsel sağlığınla ilgili sorulara kapsamlı bir şekilde yanıt veriyor.
2003 Pulitzer Edebiyat Ödülü sahibi Middlesex, “üç kuşak ve iki kıtaya yayılmış bir aile hikâyesini tabulara ve dogmalara alaycı bir dille karşı çıkarak, inanılmaz bir akıcılıkla anlatıyor.” Domingo Yayınevi tarafından yayımlanan kitapta, “Stephanides ailesinin Osmanlı Bursası’ndan Henry Ford’un Detroit’ine uzanan, çağın tüm gelgitlerinden nasibini almış seksen yıllık büyüleyici öyküsünü” bulabilirsin.
İletişim Yayınları tarafından Temmuz 2021’de yayımlanan Bir Avazda’da “Doğum, doğurmak: mucize mi, çok ‘doğal’ ve çok sıradan mı? Kadınlar, öncesi ve sonrası ile doğumu nasıl yaşar, nasıl deneyimler? ‘Doğum öğretileri’ farklı toplumsal geleneklerde kadınlara ne söyler, onlara nasıl bir hamilelik hayatı, nasıl bir lohusalık ‘töresi’ sunar? Gebeliğe ‘hastalık’ olarak muamele eden tıp, bu deneyimi nasıl etkiler?” soruları etrafından kadınların gebelik deneyimlerine yer veriliyor. Kitapta, Esin Alpan, Elmas Arus, Anna Maria Beylunioğlu Atlı, Güler Baban, Funda Şenol Cantek, Elena Cedolini, Seta Estukyan, Nüket Franco, Gönül (Birgül) Gülay, Tina İlyadu, Filiz Kerestecioğlu, Irmak Bircan, Gülsün Karamustafa, Nezihe Kayaoğlu, Nardane Kuşçu, Sevin Okyay, Leyla Onar, Manuela Ergin, Yeşim Pündük, Rosana Şapka, Duygu Tokay, Gamze Gül Özşahin, Nilüfer Taşkın, Dilan Epik Topuz, Merve Ünlü ve Jinda Zekioğlu’nun tanıklıklarını okuyabilirsin.
Yönetmenliğini Lucia Puenzo’nun üstlendiği 2007 yapımı film, açılma, ergenlik ve interseks olmak gibi konulara odaklanıyor. Goya En İyi Yabancı İspanyolca Film Ödülü’nü kazanan filmde, Uruguay’daki küçük bir balıkçı kasabasında yaşayan 15 yaşındaki interseks Alex’in hikâyesi anlatılıyor.
Chicago banliyölerinde geçen ve ergenlik belirtilerini bastırmak için ilaç kullanan J isimli bir genci odağına alan They, Anahita Ghazvinizadeh’in yönetmenliğinde izleyiciyle buluşuyor.
Eliza Hittman’in festivallerden ödüllerle dönen filmi Never Rarely Sometimes Always filminde istenmeyen bir gebelik karşısında kürtaj hakkını kullanmak için kuzeni Skylar ile birlikte New York’a bir yolculuğa çıkan Autumn’ın hikâyesi anlatılıyor.
2007 tarihli ve Jason Reitman imzalı filmde, planlamadığı bir gebelik yaşayan Juno isimli bir genç kızın hikâyesi anlatılıyor. Roma Film Festivali’nde En İyi Film Ödülünü kazanan film, Independent Spirit Awards 2008 isimli ödüllerde en iyi kadın oyuncu, En İyi Film, En İyi İlk Senaryo, En İyi Yönetmen dallarında ödüle aday gösterildi. Film 65. Altın Küre Ödülleri’ne de 3 dalda aday oldu.
Kadın hazzını odağına alan Hazzın İlkeleri (The Principles of Pleasure) başlıklı mini dizi, “Bedenlerimiz,” “Zihinlerimiz” ve “İlişkilerimiz” isimli üç bölümden oluşuyor. Niharika Desai’nin yönetmenliğini yaptığı dizide Michelle Buteau’nun anlatımıyla “kadın hazzının karmaşık dünyası” ön plana çıkarılmaya çalışılıyor.